Oplysninger om Kjeld NIELSEN

Hvilshøjgård i Jerslev og Ø. Brønderslev sogn, Børglum Herred-Hjørring Amt blev i 1682 erhvervet af Albert Bille. i 1600 tallet var Otto Skeel til Hammelmose ejer og da hans datter Karen Skeel giftede sig med Steen Bille fik de i medgift Burholt samt Hvilshøj som da var en bondegård på 15 tdr H. Den havnede sammen med 6-8 andre gårde hos Albert Bille som i 1682 skødede til Kjeld Nielsen I Sundby. Allerede i 1683 blev gården overdraget til Anne Mules bror Jonas Christensen Mule, som 1706 var ridefoged på Dybvadgård og Knudseje, Samme år solgte han videre til Jacob Pedersen Bruun i Skæve.
 
Kjeld Nielsen var sognepræst ved Nørresundby kirke og han efterlod efter sin alt for tidlige død 33 år gammel et varigt minde i Lindholms skolehistorie, nedskrevet i medlemsbladet Sundsholmeren for Sundby Hvorup lokalarkiv. Journalist Ole Bergh fortæller om et primitivt skoleforløb i et rent bondesamfund frem til 1904. Der har været tre skoler siden 1726, da den første blev taget i brug. Men der er undervist Lindholmbørn i århundreder, altid af degnen og oprindelig i kirken om søndagen efter gudstjenesten. I Lindholm absatte sognepræsten i Sundby senere en skoleholder i lejet stue, hvor han underviste. ( I denne forbindelse kan jeg henvise til vor egen tip tip oldefar Frederich Freiesleben som var skoleholder i Vollerup til dennes død i 1813) Nybruddet kom i 1724, da sognepræsten H,M, Kjeld Nielsen Mule i Nr. Sundby kirke døde i 1723. idet han testamenterede 400 Rigsdaler til opførelse af en skole for Lindholm og Voerbjerg, iberegnet aflønning af en skolemester. Skolen stod færdig to år efter. Den blev bygget i skellet mellem Voerbjerg og Lindholm ejerlav for foden af Lindholm Høje. Der hørte kålhave til for skoleholderens løn var det udbytte han høstede af sin jord. Han skulle jo ikke bruge hele dagen til skolevæsenet og havde tid til have og markarbejde sammen med kone og børn. Skolestuen bestod af et langt bord og to lange bænke, og det hele var sømmet på pæle i lergulvet. Det gjaldt om at børnene kunne deres katakisme, for det var Biskoppen der af og til kom på inspektion for at høre børnenes forklaringer.
 
I Tårnrummet til Nørresundby kirke findes et epitafium over præsten Kjeld Nielsen Mule og dennes hustru Anne Christensdatter Mule død 1735. Den i 1898 nedrevne fløj var bygget i hans tid.

Siderne er lavet den 11-apr-2019 med GEDHTanc Version 2.46.27  © 2018